Wat is angst?
Elk kind of jongere is weleens bang. Het leren omgaan met angst hoort bij de ontwikkeling. Maar soms is de angst niet reëel en staat de ontwikkeling in de weg. In zo’n geval zou sprake kunnen zijn van een angststoornis. Dit kan zich uiten in de vorm van piekeren of het uitvoeren van handelingen om de angst tegen te gaan. Ook kan het kind of de jongere bepaalde situaties vermijden door de angst. In sommige gevallen kunnen eveneens lichamelijke klachten ontstaan.
Kenmerken
- Vraagt vaak om geruststelling, is prikkelbaar en/of veel huilen.
- Angstige of onbekende situaties vermijden.
- Verhoogde hartslag door stresshormonen, adrenaline en cortisol.
- Lichamelijke klachten zoals zweten, benauwdheid, misselijkheid of diarree.
Oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken van een angststoornis. Dit kunnen kenmerken zijn van het kind of de jongere zelf, maar ook die van de omgeving waarin ze opgroeien. Erfelijke aanleg kan ook een rol spelen. Een andere oorzaak is een onveilige gehechtheidsrelatie met de ouder(s)/verzorger(s). Die onveiligheid verhoogt de kans op het ontwikkelen van een angststoornis. Ook ingrijpende gebeurtenissen in het leven spelen een grote rol. Dit kan een echtscheiding van de ouders zijn of het overlijden van een dierbare. Ook een vervelend ziekenhuisbezoek kan zijn sporen nalaten en bijdragen aan het ontwikkelen van een angststoornis.
Behandelingen
In overleg met het kind/de jongere (en ouder(s)/verzorger(s)) inventariseren wij welk behandelaanbod het beste aansluit bij de hulpvraag. Hierbij maken we gebruik van wetenschappelijk onderbouwde behandelmethoden.
Meestal bestaat de behandeling van een angststoornis uit een combinatie van:
- Psycho-educatie: een combinatie van uitleg aan ouder(s)/verzorger(s), school en kind/jongere over de classificatie angst;
- Cognitieve gedragstherapie (individueel of groepsgewijs);
- Ouder-/verzorgerbegeleiding.
Daarnaast zijn aanvullende behandelmogelijkheden inzetbaar, waarbij steeds per kind/jongere geïnventariseerd wordt wat het beste aansluit bij de specifieke hulpvraag.
In het diagnostisch onderzoek, de eerste stap in het behandeltraject na de intake, kan worden bekeken of er sprake is van een angststoornis of dat er mogelijk een andere verklaring is voor de ervaren angst (bijvoorbeeld vanuit een ontwikkelingsstoornis).
Wordt er virtual reality ingezet bij de behandeling?
Als onderdeel van een regulier behandeltraject tegen angst is het mogelijk virtual reality (VR) in te zetten. Dit kan op de locaties Arnhem, Amersfoort, Den Haag en Tilburg.
Saskia (17 jaar) durfde niet meer de straat op
‘Ik dacht zelf, omdat ik wat stiller ben en afwachtend, het gewoon hoorde bij mij als persoon. Niet actief met leeftijdsgenoten mengen, niet mee doen met jongens versieren. Ik dacht dat het normale puber gedachten waren om te piekeren over mijn uiterlijk, wakker te liggen over mogelijk falen van mijn presentatie aan de klas morgen. Toen het mijn ouders opviel dat ik paniekaanvallen kreeg, slecht ging slapen, buikpijn kreeg en sociale situaties ging vermijden, hebben we hulp gezocht. De behandelaar van RIOzorg nam de tijd voor mij en gaf mij telkens iets meer het vertrouwen dat het goed zou komen. Zij gaf aan dat mijn angst voor bijvoorbeeld afwijzing niet reëel is. De behandeling helpt mij enorm, ook voor mijn zelfvertrouwen. Tegen mijn leeftijdsgenoten zou ik willen zeggen dat ze niet de enige zijn die angst ervaren, om wat voor reden dan ook. Schaam je dus niet en zoek hulp als jouw angst jou de baas wordt!’ Saskia, 17 jaar
Nu ik weet dat ik niet de enige jongere ben met angst, helpt mij dit om hulp te accepteren.
– Saskia (17) uit Den Bosch
Zeven indicatoren
In één oogopslag zeven indicatoren van een angststoornis herkennen? Download onze handige RIOzorg reikt aan kaart!
Veelgestelde vragen
-
Is een angststoornis erfelijk?
Er zijn verschillende oorzaken van een angststoornis. Dit kunnen kenmerken zijn van het kind of de jongere zelf, maar ook die van de omgeving waarin ze opgroeien. Erfelijke aanleg kan ook een rol spelen. Een andere oorzaak is een onveilige gehechtheidsrelatie met de ouder(s)/verzorger(s). Die onveiligheid verhoogt de kans op het ontwikkelen van een angststoornis. Ook ingrijpende gebeurtenissen in het leven spelen een grote rol.
-
Gebruiken jullie een VR-bril bij de behandelingen?
Ja. Per behandeling en cliënt wordt gekeken of de inzet van Virtual Reality passend is in het behandeltraject van RIOzorg. Het wordt alleen gebruikt als het van essentiële of toegevoegde waarde is in de behandeling. Virtual Reality wordt bij verschillende soorten angsten en traumaklachten gebruikt.
-
Hoe meld ik mijn kind of mijzelf (als 16-plusser) aan bij RIOzorg (jeugd-ggz)
Om bij ons zorg af te nemen en het aanmeldproces te starten, is er een verwijzing noodzakelijk. Men kan hiervoor terecht bij het wijkteam, de huisarts, de medisch specialist, de jeugdarts of bij de gemeente. De aanmelding verloopt via het online aanmeldformulier van RIOzorg.
-
Moet ik altijd naar de locatie komen?
Afhankelijk van de gekozen behandelvorm dient de cliënt naar locatie te komen. Wij bieden behandelingen op een fysieke locatie, deels online/deels fysieke locatie, maar ook volledig online. Afhankelijk van de leeftijd van het kind, kan het zijn dat ouder(s)/verzorger(s) mee dienen te komen.
-
Hoeveel kost een behandeling?
RIOzorg heeft met meer dan 300 gemeenten een contract. Dit betekent dat met een verwijsbrief en woonachtig in een contracteerde gemeente, het behandeltraject bij RIOzorg wordt vergoed door de gemeente.